Waverly Penthouse

New York, NY
Light-Filled Penthouse Connects Inside With Outside

Though most of the interior was locked away from light and air, the original apartment had a terrace surrounding it on all four sides, giving an opportunity not often found in New York to create a space that spanned from interior to exterior, connecting the interior of the apartment with the terrace and to the city beyond.

The strategic removal of interior walls and the enlargement and replacement of the windows and doors to the terrace rationalized the apartment and carried light throughout the apartment, so that the exterior views were experienced from the moment the apartment was entered off the elevator. The living / dining room were combined, extending from the north to the south walls, with windows at both ends. A light cove runs the length of this space, unifying them into a great room and reinforcing the connection to an exterior dining area on the outside terrace.

In the southeast corner of the apartment, a tall brick wall on the outside terrace was used to create a master suite, extending the bedroom from the interior to a secret garden on the exterior. Vertical plantings and a waterfall clad the brick wall and enclose the far end of the garden.

Throughout, the apartment is tied back to the Art Deco of the overall building with modern details that echo the history of the building while bringing the language forward to today. 

Landscape Architect / Marpillero Pollak Architects
Photography / Michael Moran